Képzés -Esztergom 2019.06.15.

A Boldog Ceferino lntézet 2019 június 15-én tartotta az EF0P-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigány népismereti képzését Esztergomban a Szent Adalbert központban. Erről a képzésről szeretne egy kis bemutatót adni az olvasóknak.

A reggeli érkezés és regisztráció után az előadó köszöntötte a résztvevőket akik már korábbról ismerték egymást, ezért újbóli bemutatkozásra nem volt szükség. Első előadásban a cigányság eredetét, illetve az elmúlt több mint ezer év, nagyrészt vándorlással telt történelmi időszakát mutatta be. A második előadásában a hazai cigány horizontális és vertikális tagoltságát, sokszínűségét mutatta be. A résztvevők maguk is be tudták azonosítani magukat egyik-másik csoportba, így az előadás interaktívvá és ez által élővé vált.

Mivel Esztergom és környékén nagy számban élnek oláh cigányok, az ő történetüket, és hagyományaikat vettük górcső alá.

A délelőtt hátralévő részében, valamint a délután első előadásában az oláh cigány hagyományok, szokások, kulturális elemekről eset szó. A hallgatóság fele oláh cigány származású volt, ezért az elhangzottakhoz nagyon sokat tudtak hozzátenni saját családjuk, környezetük és a családi elbeszélések kapcsán. Kisebb vita is kerekedett a hagyományok tisztelete és megtartása kapcsán.

A délután folyamán még szó esett a cigányság társadalmi beilleszkedéséről, valamint az egyének szocializációjának lehetőségéről a cigány családokban. Ennek nehézségeit az itt jelenlevők is érzékelik és szeretnének pozitív változás elérni a cigányság egészét illetően. Ennek érdekében cigányok és nem cigányok összefogásáról és közös munkálkodásáról is szó esett.

A nap zárásaként a múlt, a jelen és a jövő képét egy egységbe foglalta az előadó és pozitív végkicsengéssel szintén a közös munkálkodásra buzdította a jelenlevőket.

Ennek megerősítésére közösen imádkoztunk és énekeltük el a cigány himnuszt és az egyik cigány eredetmondát játékos formában nagy poszteren rajzolták meg a résztvevők, négy csoportra bontva.

A résztvevők pozitív visszajelzései alapján nagyon tartalmasnak ítélték meg ezt a napot és elmondták, hogy munkájukban, családjukban és cigánypasztorációs tevékenységükben egyaránt sok mindent fel tudnak használni az itt elhangzottakból.