Tábor 2018

A Boldog Ceferino Intézet 2018 július 25.-29. között tartotta az EFOP-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs nyári táborát a Leveleki Centrum táborban, valamint különböző külső helyszíneken.

Az első nap a szállás elfoglalása után a gyerekek megismerkedtek a település nevezetességeivel, a tábor adottságaival és a többi táborozóval. A bemutatkozások után személyiségfejlesztő, közösség építő és önismereti játékok következtek, ezzel oldva a kezdeti feszültséget. Ebéd után közös éneklés és tánc volt, majd különböző cigány hagyományokkal ismerkedtek meg a résztvevők.

Csütörtökön délelőtt „Sport napot” tartottunk, ahol lehetőség volt különböző játékokat kipróbálni, valamint a közös csapatversenyeken részt venni. A nap második felét kézműves foglalkozásokkal töltöttük, este pedig „Kulcs önmagadhoz” címmel rendeztünk játékos önismereti tréninget a gyerekeknek.

Pénteken főzőversennyel kezdtük a napot, ahol különböző cigány ételeket készítettünk közösen. Délután roma ki-mit-tudot szerveztünk, amely során a gyerekek a népi kultúra mellet megismerkedtek a cigány öltözködési szokásokkal is.

A hét során a Nyírvasvári és Hodászi vendég együttesek teljesítettek zenei szolgálatot, valamint lehetőség volt arra is, hogy a résztvevők közös tánc során együtt tanuljanak autentikus cigány lépéseket és botolós táncokat. Szombaton, (ahogy a tábor során többször is) ellátogattunk a Leveleki szabad strandra, ami különleges élményt jelentett azok a gyerekek számára, akik még sosem jártak strandon ezelőtt. Ezen a napon a Leveleki templomban vettünk részt Szentmisén.

A tábort lezáró kirándulás során, meglátogattuk a Nyíregyházi Jós András múzeumot, a Nyíregyházi állatkertet, voltunk a Korzóban és a Sóstóhegyi AQVARIUS élmény fürdőben is.