Tábor 2019

A Boldog Ceferino Intézet 2019 július 30. és augusztus 4. között tartotta az EFOP-1.3.4-16 2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs nyári táborát a Badacsonylábdihegyi ifjusági táborban, valamint különböző külső helyszíneken.

A tábor résztvevőit az Ózdi nagy templom előtti parkolóban vette fel a turista busz és hosszú, de vidám énekléssel töltött út után érkeztünk meg a Badacsonylábdihegyi tábor helyszínére. Az épületkomplexum minden, a táborozáshoz fontos helységgel rendelkezet (hálószobák, mosdók és zuhanyzók, közösségi helységek, melegítőkonyha, étkező, terasz és természetesen nagy udvar) A szobák elfoglalása után az éhes csapat ebédelni jött össze és a tábor szabályainak és programjának ismertetése után egyből a strandra indult.

A helyi strand kialakítása alkalmas volt arra, hogy a gyerekekre megfelelő mértékben figyelni tudjanak a kísérők. Az időjárás és a víz hőmérséklete ideális volt egy nagy pancsoláshoz. A strandról hazatérve vacsora, majd kulturális foglalkozások következtek a cigány kultúra (zene, mese) területén Második napon a reggelit követően hajóval indult a csapat Keszthelyre. A hajóutazást követően séta, múzeum látogatás, fagyizás és kiscsoportos játék várt a csapatra Keszthelyen. Az este cigány kultúra játékos megismerésével (activity, tánctanulás, cigány mondák a tábortűz mellett) telt. A harmadik napra a csapat már jól összeszokott. Délelőtt kirándulás volt a Bujdosók lépcsőéhez, majd ebéd után ismét a strandra indult a csapat. A vacsorát követő esti foglalkozás témája a roma kultúra és népismeret megismerése mellett a szerelem és a párkapcsolat volt. A téma iránt nagy volt az érdeklődést és szinte alig lehetet befejezni a programot és elküldeni aludni a társasságot...végül természetesen mindenki aludni tért.

A negyedik napon a reggeli készülődést követően lelki program következett. Az előadást és a kiscsoportos foglalkozás után a baráti búcsú estre készültek a fiatalok. Délután természetesen ismét a strandé volt a főszerep. A búcsú este nagyon hangulatosan telt. A közös éneklés, táncolás, valamint a cigány mondákból, versekből összeállított előadások meghatóak és vidámak voltak.