Tematikus Nap 2019.12.21. Ózd

A Boldog Ceferino Intézet 2019 december 21.-én tartotta az EFOP-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs tematikus napját az Ózdi városház téren, valamint a Hotel Ozd szálloda étkezőjében.

A meghívottak érkezése és a regisztráció után a helyi közösségek gyermekcsoportjai adtak elő pásztorjátékot a város ház előtti téren. A 6-10 éves és a 10-14 éves korosztály külön-külön lépett fel. Karácsonyi alkalmunk tehát hagyományos Cigány pásztorjátékkal kezdődött, aminek keretében az utcán adhatták elő gyermekeink a Betlehemi csodát, amelybe cigány hagyomány elemeit is beleépítettük, valamint a közben felcsendülő énekek is cigány zenével voltak kísérve. Fontosnak tartottuk, hogy az arra járó embereket személyesen is megszólítsuk, ezért karácsonyi igés képeslappal kívánunk minden arra járónak áldott ünnepet. Ez a kis megállítás arra ad lehetőséget hogy személyesen kapcsolódhassunk az utcán járókkal, cigányokkal, nem cigányokkal egyaránt.

Az utcai evangelizáció végén dicsőítő énekeket énekeltünk. Sokakat megérintett, hogy Isten nevét együtt emeljük fel a hideg és zord idő ellenére. Az utcai evangelizáció után a gyermekek karácsonya következett, ahol a karácsonyi műsor után mindenki ünnepi ételt kaphatott. A cigány családjainkat meghívva együtt ünnepelhettünk.

Majd az est fénypontja következett a gyerekek részére. Személyre szóló ajándékokat adhattunk át hála támogatóinknak. Csodálatos volt látni, hogy mennyire örülnek az ajándékoknak. Van olyan gyermek aki csak az általunk kapott ajándékot kapta karácsonykor. Az alkalmat közös imával, hálaadással és zenés mulatsággal, cigány énekekkel és cigány tánccal zártuk.