Tematikus Nap 2018.12.08. Ózd

A Boldog Ceferino Intézet 2018 december 8.-án tartotta az EFOP-1.3.4-16-2017-00017 azonosítási számon nyilvántartott projekt keretén belül megrendezett, cigánypasztorációs tematikus napját az Ózdi városház téren, valamint a Hotel Ózd  szálloda étkezőjében.

 

Tematikus nap

 

A meghívottak érkezése és a regisztráció után a helyi közösségek gyermekcsoportjai adtak elő pásztorjátékot a város ház előtti téren. A 6-10 éves és a 10-14 éves korosztály külön-külön lépett fel. Az előadást követően személyes bizonyságtételeket hallhattunk cigány emberektől, akiknek a hit megváltoztatta az életét. A résztvevők igehirdetést is hallhattak Berki Tamástól, aki maga is cigány származású és élete szintén jó példaként állhat cigány és nem cigány testvéreink előtt.  A tanúságtételeket dicsőítő zene követte, amivel a nap „utcai” részét zártuk.

A nap eseményei Ózd Hotelben folytatódtak. Itt is dicsőítő roma zenét hallhattunk, majd egy hagyományőrző cigány ki-mit-tud következett. Főleg táncos és zenés bemutatók követték egymást.

A ki-mit-tud értékelését követően a résztvevők ajándékokat vehetek át a „Mikulástól”, akitől a gyerekek nem csak finomságokat kaptak, hanem jó szóval, dicsérettel, biztatással ajándékozta őket meg.

A karácsony igazi lényegét igehirdetés formájában hallhatták a meghívottak szintén Berki Tamástól. A igehirdetéshez egy szép verset is hallhattunk egy cigány kisfiútól.

A napot vendéglátással folytatódott. A közös vacsorát követően a felnőtteké lett a terep. Ők is hangszert ragadtak és cigány népzenei alapokon megszólaló dicsőítő zenét játszottak. Hol magyarul, hol cigány nyelven szólaltak meg a dalok. Különleges előadás következett ezek után. Egy ősi cigány mese elevenedett meg a felnőttek előadásában. Az eredet monda a cigányság származását mutatja be, úgy hogy a cigányok magukat ne tekintsék alacsonyabb rendű embernek a többségi társadalomhoz képest. A felemelő előadást vastaps követte.

A zenés, táncos együttlétnek, a dalok hitet és keresztény értékeket közvetítő szövege mellett mélyen megragadta a részvevőket a megelevenedett cigány monda, valamint a nap folyamán hallott tanúságtételek.

A napot spontán cigány zene és tánc zárta. Volt itt pergetős, botolós, szóló és páros tánc egyaránt.