Mi az a Nyitott Ház?

A Nyitott Ház modell működése illeszkedik az Európai Unió által a 2014-2020. közötti időszakra kitűzött stratégiai céljai közül az alábbi öt prioritáshoz:

A Nyitott Ház olyan találkozási pont, közösségformáló tér, ahol a szakemberek állandó jelenlétével növekszik a bizalom, a szeretet segítő erejével személyessé válhat a támogatás.

Ennek köszönhetően részletesen feltérképezésre kerülnek a rászorultak valódi szükségletei, amelyekre a Nyitott Ház moduljai adekvát válaszokat biztosítanak. A valódi, hatékony támogatás érdekében az egyes modulok kiválasztása és bevezetésének sorrendje a helyiek által közösen meghatározott igények szerint történik. A Házak fenntartása a felmért helyi szükségletek alapján hatékonyan igazodik az ottani igényekhez, a rendelkezésre álló közösségi erőforrások maximális kiaknázása érdekében.

Fontos, hogy a Nyitott Házak valódi helyi támogatói központként hozzájáruljanak a kirekesztett emberek szorongatott helyzetének legalább rövidtávon történő enyhüléséhez, hosszú távon pedig annak megszüntetéséhez. A Nyitott Házak találkozási pontként az állandó jelenlét mellett a közvetlen kapcsolat megteremésével arra is lehetőséget adnak, hogy a nehéz helyzetben élők és az őket segítő munkatársak, valamint az önkéntesek egymást gazdagító módon egymás értékeire, személyiségére figyelemmel tevékenykedhessenek. A Nyitott Házak a mélyszemélységben élők, a nehéz helyzetbe került emberek, jellemzően cigány emberek közösségeiben működnek.

A Nyitott Házakban évek óta folyó szisztematikus munka eredményeként olyan komplex, hiánypótló, előremutató, folyamatosan alakuló és bővülő, innovatív szolgáltatási csomag került kialakításra, amely annak köszönheti sikerességét, hogy a nehéz helyzetbe került emberek lakóhelyén közvetlenül a meglévő közösségi erőforrásokra alapozva ad fontos segítséget és támogatást.

A Nyitott Házak működésének alapelvei

A Nyitott Házak hitvallása

A Nyitott Ház modell jelenleg működő moduljai